Moutmeesters workshop, creëer je eigen whisky

Samen met je vrienden onder begeleiding van een master distiller je eigen whisky maken? Dat kan, en wel bij DelRey Distillery in Hengelo. Aan het eind van de workshop zijn jullie samen eigenaar van een baby whiskey. Laat deze 3 jaar en een dag rijpen en de whisky is geboren,

In 4 stappen gaan we van graan naar whisky. In iedere stap worden de keuzes toegelicht en de effecten hiervan op de smaak van de whisky. Jullie maken zelf als groep de beslissing die tot jullie ultieme whisky zullen leiden. Caramel, rokerige en chocolade malts. Alles is mogelijk.

Op de eerste dag wordt er kennis gemaakt onder het genot van een hapje en drankje (misschien wel whisky.. ). Ook kiezen we dan de mouten, de basis voor de whisky.

De tweede dag is een echte werk dag. De granen moeten geschroot en gemaischt worden. Dit is waar het werk in de whisky gaat zitten. Aan het eind wordt de wort gekoeld en klaargemaakt voor het fermenteren.

Dag 3 is voor de eerste distillatie. De eerste helft van de wort wordt gedistilleerd in onze geavanceerde istill. Deze moderne stookketel is in staat de beste distillaten te produceren. Niets voor niets wordt dit type still ook gebruikt door de beste schotse distilleerders.

Dag 4 is voor de laatste distillatie run en hier ziet jullie whisky het eerste levenslicht, alvorens voor onbekende tijd in een bourbon vat te verdwijnen. De opbrengst van de eerste run wordt gemengd met een moutwijn van de fermentatie, Het resultaat vol met smaak van de eerder gekozen granen wordt gelagerd in een re-built vat naar keuze.

Een re-built vat is een kleiner vat gemaakt vanuit een groter bourbon, sherry of port vat. Het uiteindelijke karakter van de whisky wordt voor een groot gedeelte bepaald door het vat en hout waarin het gerijpt wordt. We kunnen hierin verschillende sherry, bourbon, port en nieuwe vaten aanbieden.
Voor de liefhebber.. ook een met paxarette behandeld vat is mogelijk!

Als iedereen 3 jaar en 1 dag lang van het distillaat af heeft kunnen blijven dan is de whisky officieel. Door het gebruik van kleinere vaten rijpt de whisky sneller dan in de normaal gebruikte vaten van 200 liter en groter.

Naar keus mag het vat direct mee, of het blijft rijpen bij DelRey Distillery in Hengelo. Voor diegenen die geen tijd hebben voor een workshop kunnen we ook wat betekenen. We bespreken samen de wensen en DelRey Distillery verzorgt het maken.

Mail naar info@moutmeesters.nl voor meer informatie.